Gröna stugan är just vad det heter. En grön stuga, eller
barack. Det var inte längesedan
gröna stugan byggde ut och fick en lite ljusare del som ser ut att ha stor
potential när värmen stiger då man kan öppna upp fönster mot hamnen. Interiören
känns på snudd till Pizzeria med de obligatoriska skinn/galonklädda stolarna.
Men om man läser menyn samt om man sticker ut huvudet ur ytterdörren skulle det
passa bättre med något nordiskt marint tema. Vi slår oss ner i den nya delen
som känns ljust och trevligt, trots stolarna, då man under sommarkvällarna
kanske kan vänta sig en mycket spanvänlig vy, om Kalmar vill visa sig på den
sidan.
Snabbt blir vi serverade amuse-bouce/smakprov i form av en
liten soppa vilket är föredömligt och som gör en på bra humör eftersom den är
god och stillar den värsta hungern. Spanar man ut över matsalen denna
lunchtimme så är det övervägande affärsmänniskor som står för befolkningen. Servisen
är för övrigt alldeles utmärkta, snabba och lyhörda. Jag beställer in Grillad tonfisk a la Nice, antar att det är
en version av Salade Niçoise som kan vara en helt perfekt lunchupplevelse om
den görs på rätt sätt. En tonfiskfilé ska behandlas precis som en biff, alltså
man ska kunna få den Blue rare, rare, medium rare, medium, medium well och såklart
well done, eller som jag säger väl oätlig. Precis som när en gäst beställer en
bit Entrecôte och inte nämner hur hen vill ha den så ska servitören utgå från
medium. Tyvärr visade sig att när fisken simmat fram till vårt bord hade den
genomgått en metamorfos från en förmodligen underbar smörig och smakfull fisk
till en lite mindre rolig. Tråkigt, eftersom att smakerna i salladen i övrigt
fanns där och skulle mycket väl kunna ackompanjerat en bit snabbhallstrad
lycklig tonfiskbit. Mitt sällskap har bråttom så vi har ingen tid om att be om
en ny. Därför ber jag om ursäkt och så vill jag återkomma till Gröna stugan för
att ge dem en ärlig chans att ge mig samma bild som flera av mina vänner har av
stället. Alltså ett mycket bra ställe med hur god mat som helst. Men fram till nu får de en 3:a i betyg.
Några dagar senare är vi tillbaks igen. Denna gång börjar
lunchen med en liten men mycket god skummad sparrissoppa Tyvärr får vi dock ingen
presentation av soppan. Detta kan vid stressig lunchsittning vara en konsekvens
av dem är för få i servisen? Samtidigt kommer brödet in, hårt och mjukt. Det
hårda är gott. Det mjuka har förmodligen inte fått jäsa i lugn och ro då den
har en liten men tydlig smak och lukt av jäst.
Vi beställer in grillad kyckling med svamprisotto till
lunch. Den kommer in innan vi hunnit sörpla i oss soppan. Även detta en konsekvens av stressig
servis som inte samsynkar med köket.
Svamprisotton är perfekt med stora bitar svamp av kantarell
och champinjon. Riset har fin kärna och konsistensen är bra. Den smakar mycket
gott. Även kycklingen är god. Den är bra kryddad med fin yta och saftig insida.
Ruccolan som lagts på toppen av
allt tillför en kryddig och fräsch kontrast till risottons tyngd och
rödvinsreduktionen kompletterar kycklingen fint. Till skillnad från tonfisken jag fick för några dagar sedan
så är svamprisotton och kycklingen till stor belåtenhet. Helheten efter andra besöket höjs
betyget till en stark 4:a i betyg.
Vart: Larmgatan 1
Vad: Lunch
Pris: 99 kr
Betyg: 4 av 5
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar