Gröna stugan


Gröna stugan är just vad det heter. En grön stuga, eller barack.  Det var inte längesedan gröna stugan byggde ut och fick en lite ljusare del som ser ut att ha stor potential när värmen stiger då man kan öppna upp fönster mot hamnen. Interiören känns på snudd till Pizzeria med de obligatoriska skinn/galonklädda stolarna. Men om man läser menyn samt om man sticker ut huvudet ur ytterdörren skulle det passa bättre med något nordiskt marint tema. Vi slår oss ner i den nya delen som känns ljust och trevligt, trots stolarna, då man under sommarkvällarna kanske kan vänta sig en mycket spanvänlig vy, om Kalmar vill visa sig på den sidan.

Snabbt blir vi serverade amuse-bouce/smakprov i form av en liten soppa vilket är föredömligt och som gör en på bra humör eftersom den är god och stillar den värsta hungern. Spanar man ut över matsalen denna lunchtimme så är det övervägande affärsmänniskor som står för befolkningen. Servisen är för övrigt alldeles utmärkta, snabba och lyhörda.  Jag beställer in Grillad tonfisk a la Nice, antar att det är en version av Salade Niçoise som kan vara en helt perfekt lunchupplevelse om den görs på rätt sätt. En tonfiskfilé ska behandlas precis som en biff, alltså man ska kunna få den Blue rare, rare, medium rare, medium, medium well och såklart well done, eller som jag säger väl oätlig. Precis som när en gäst beställer en bit Entrecôte och inte nämner hur hen vill ha den så ska servitören utgå från medium. Tyvärr visade sig att när fisken simmat fram till vårt bord hade den genomgått en metamorfos från en förmodligen underbar smörig och smakfull fisk till en lite mindre rolig. Tråkigt, eftersom att smakerna i salladen i övrigt fanns där och skulle mycket väl kunna ackompanjerat en bit snabbhallstrad lycklig tonfiskbit. Mitt sällskap har bråttom så vi har ingen tid om att be om en ny. Därför ber jag om ursäkt och så vill jag återkomma till Gröna stugan för att ge dem en ärlig chans att ge mig samma bild som flera av mina vänner har av stället. Alltså ett mycket bra ställe med hur god mat som helst.  Men fram till nu får de en 3:a i betyg.

Några dagar senare är vi tillbaks igen. Denna gång börjar lunchen med en liten men mycket god skummad sparrissoppa Tyvärr får vi dock ingen presentation av soppan. Detta kan vid stressig lunchsittning vara en konsekvens av dem är för få i servisen? Samtidigt kommer brödet in, hårt och mjukt. Det hårda är gott. Det mjuka har förmodligen inte fått jäsa i lugn och ro då den har en liten men tydlig smak och lukt av jäst.

Vi beställer in grillad kyckling med svamprisotto till lunch. Den kommer in innan vi hunnit sörpla i oss soppan.  Även detta en konsekvens av stressig servis som inte samsynkar med köket.
Svamprisotton är perfekt med stora bitar svamp av kantarell och champinjon. Riset har fin kärna och konsistensen är bra. Den smakar mycket gott. Även kycklingen är god. Den är bra kryddad med fin yta och saftig insida.  Ruccolan som lagts på toppen av allt tillför en kryddig och fräsch kontrast till risottons tyngd och rödvinsreduktionen kompletterar kycklingen fint.  Till skillnad från tonfisken jag fick för några dagar sedan så är svamprisotton och kycklingen till stor belåtenhet.  Helheten efter andra besöket höjs betyget till en stark 4:a i betyg. 

Vart: Larmgatan 1
Vad: Lunch
Pris: 99 kr
Betyg: 4 av 5


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar