Första gången jag åt sushi i Kalmar hade jag den oförskämda
fördomen att i Kalmar kan de väl inte göra sushi. Det var på den tiden jag på
bodde på annan ort där sushihaken stod tätare varandra än pizzerior. Men den
fördomen skulle få smäll på käften. Den viktigaste beståndsdelen av sushi är
självklart riset. Den får absolut inte vara hårt packat eller iskallt. Den
lilla risklumpen ska vara rumstempererad, perfekt lös konsistens samtidigt som den inte ska gå
sönder när du lyfter den med pinnarna. Första gången jag besökte Kama Sushi
fick jag just en sådan perfekt sushi och när jag återvände till den stad jag
kallade hem vid det tillfället så kunde jag stolt säga att hemma i Kalmar där
fanns det banne mig god sushi.
Det var det och nu är nu. Numera är Kalmariten van vid den
exotiska anrättningen sushi och höjer knappast på ögonbrynen när de färglada
små rullarna och kullarna kommer in på bordet.
Kalmar har inte en utan två sushirestauranger. Dock ägs båda
av samma ägare, därför buntar jag ihop de båda i samma recension eftersom att
jag misstänker att de i stort sett har samma kök.
Inredningen är väl sushi-aktig. Skulle kunna vara Ystad,
Örebro eller Piteå, alltså inget märkvärdigt. Maten är även den likvärdig den i
Ystad, Örebro eller Piteå, förutom då någon av sushibakarna gör det där
perfekta riset likt den jag fick för 5 år sedan. För kvalitén är utan stringens
och saknar jämnhet. De gånger man får det perfekta riset känns lunchen som att
äta små moln av lycka. Och de gånger man får de hårda kalla känns det mer som
hämtat från kyldisken på Statoil. Kama sushi kan verkligen göra sushi, men bör
hålla koll på vad som går ut till gästen.
För något år sedan serverade de även Gyoza, alltså Japans
version på Dumplings, men det har Kama sushi slutat med. Kalmar saknar verkliken
en god dumplinghak förövrigt. Det var ett trevligt alternativ till dem som inte
åt sushi. Ta tillbaka dem på menyn tack.
Kama sushi är Kalmars bästa sushirestaurang och vad jag vet
så är det även de enda. Men detta är ingen ursäkt för att servera hårda små
risbollar.
Vart: Västra sjögatan 13 och Storgatan 22
Vad: Lunch
Pris: 70 - 90 kr
Betyg: 3 av 5
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar