Bremersons




På Bremersons egna hemsida titulerar de sig själva som ett av Kalmars landmärken. Det är ganska så kaxigt men vi får hoppas att de tror på sig själva. För med ett sådant påstående så känns det som att man har höga krav på sig själva precis som en restaurang bör ha. Byggnaden som varit ståtligt postkontor och senare kårhus är idag Kalmars saluhall som kan erbjuda produkter från när och fjärran. I mitten av allt är själva matsalen som vid lunchtid serverar många kostymklädda gäster men även andra som utger sig för vara sugen på mat av högre klass. Tittar man snabbt på lunchmenyn utan egentligen bry sig om vad som serveras så är en lunch på ca 140 riksdaler en ganska stor summa för en fattig bonddräng som plöjer å sår.

Det känns som att saluhallen skulle tjäna på att blanda upp kostymnissarna med ett par studenter eller en vanlig fredagsmysfamilj. Detta för att göra restaurangen mer levande och med större mångfald på något sätt. Varför inte erbjuda gourmetfalafel eller en snabb soppa över disk för den stående foten, Lund har ju till exempel sin ”knake”. Och restaurangdelen skulle tjäna på att skärma av borden, vilket skulle ge en mycket bättre ljudbild och en högre mysfaktor för de kärlekskranka.

Jag har ätit på Bremersons ett flertal gånger. För till skillnad från många andra restauranger i Kalmar som enbart tycks montera ihop maträtter utan eftertanke för att sedan applicera allt på din tallrik med en slevsnärt precis som i en Kalle Ankafilm, så uppenbarar sig en tydlig kontrast som gör att jag förstår varför Bremersons har de lunchpriser de har. Prissättningen är helt överensstämmande deras kärlek och omtanke till råvaror och hantverk. För här har jag haft sjukt goda lunchupplevelser i form av Havets Wallenbergare som förälskat sig i syrade grönsaker, underbara och långa isterband och fjäderlätta tunna skivor av kallskuren lufttorkad? Karré på krispiga bäddar av smakrika salladssorter.

Servisen är det inget att anmärka på. De är alltid trevliga och mycket kunniga. Däremot är väntetiden från beställning till mat på bordet varierande. Oftast är den lite för lång. Men jag ger den lilla extra tid till Bremersons för kvalitet kan inte jäktas fram.  

Bremersons är en av Kalmars bästa restaurang. Det finns en kärlek till det de gör som jag sällan ser någon annans stans i Kalmar. Och med förbättrad planerad matsal och lunchalternativ som bygger på billigare råvaror för att locka en bredare publik för att göra demografibilden intressantare så har Bremersons allt att vinna.

Vart: Esplanaden 30
Vad: Lunch
Pris: runt 140 kr
Betyg: 5 av 5

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar